فهرست مطالب
نشریه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 5 (بهار 1391)
- تاریخ انتشار: 1391/10/09
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 1مقدمهمحققان علوم انسانی به ویژه روانشناسی صنعتی و سازمانی از مدتها پیش به اهمیت عدالت سازمانی به عنوان پایه ای اساسی و ضروری در اثربخشی فرآیندهای سازمانی و رضایت شغلی افراد پی برده اند. در این پژوهش رابطه عدالت سازمانی و مولفه های آن (عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت تعاملی) با رضایت شغلی معلمان مدارس عادی، استثنایی و تیزهوشان بررسی شد.روشپژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. به این منظور، 300 نفر از معلمان مرد و زن مدارس راهنمایی عادی، استثنایی و تیزهوشان شهرستان کرج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه محقق ساخته عدالت سازمانی و رضایت شغلی (مینایی و ویسمه، 1380) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیری و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد.یافته هایافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای عدالت سازمانی و رضایت شغلی در میان معلمان زن و مرد مدارس عادی، استثنایی و استعدادهای درخشان رابطه معنی دار وجود دارد (01/0>p). همچنین، نتایج حاکی از آن بود که بین میزان ادراک عدالت سازمانی معلمان مدارس عادی، استثنایی و تیزهوشان تفاوت معنی دار وجود ندارد.نتیجه گیریرعایت عدالت سازمانی در میان کارکنان سازمانها از جمله معلمان نقش مهمی در افزایش رضایت شغلی آنان دارد.
کلیدواژگان: عدالت سازمانی، رضایت شغلی، معلمان -
صفحه 12مقدمهرفع احساس تنهایی یکی از نیازهای اساسی در برقراری روابط بین فردی بوده و از انگیزه های ناخودآگاه مهم در تبیین رفتار اجتماعی است. امروزه با گسترش امکانات جدید ارتباطی، بسیاری از روابط در فضای مجازی شکل می گیرند و این روابط به عنوان بخشی از روابط بین فردی مطرح می شوند. این پژوهش قصد دارد تا رابطه بین احساس تنهایی و روابط مجازی را در فضای وبلاگ نویسی با کاربران دانشجو و غیردانشجو مورد مطالعه و مقایسه قرار دهد.روشبه این منظور، 595 نفر (278 زن و 317 مرد) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به مقیاس احساس تنهایی UCLA(نسخه سوم) و پرسشنامه جمعیت شناختی پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری استفاده شد.یافته هانتایج نشان داد که ساعات کاربری و اهداف کاربری در بین دانشجویان و ساعات کاربری و تداوم تنهایی در بین غیردانشجویان، متغیرهای پیش بینی کننده معنی داری برای احساس تنهایی بودند. ضمن این که جنسیت در هر دو گروه متغیر پیش بینی کننده معنی داری نبود.نتیجه گیرینتایج حاصله نشان دهنده ارتباط ساعات کاربری وبلاگ و احساس تنهایی است که این امر می تواند موید آسیب پذیری عاطفی و اجتماعی کاربران وبلاگ باشد. این امر، توجه ویژه متخصصان را به غلبه عوامل خطرساز بر عوامل حمایت کننده فضای مجازی معطوف ساخته و طراحی برنامه های حفاظت کننده را می طلبد.
کلیدواژگان: وبلاگ، احساس تنهایی، روان شناسی فضای مجازی -
صفحه 26مقدمهف پژوهش هنجاریابی شنامه نگرش به تحقیق بر روی یک نمونه از دان ایرانی بود.روشطرح تحقیق از نوع زمینه یابی بود. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 400 دانشجوی ترم آخر دوره کارشناسی داه کردستان رت د طبقه ای اب . دانشجویان مذکور مقیاسهای نگرش به تحقیق و خودکارآمدی در تحقیق را د.
یافته هاد آه از روش به شیوه چرخش متمایل از نوع ابلیمین مستقیم نشان دهنده پنج ل نگرش به تحقیق (سودمندی تحقیق در مشاغل آتی، اضطراب تحقیق، نگرش مثبت، تناسب با زندگی و دشواری تحقیق) و یافته های تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش مدل بر روی جامعه ایرانی بود. ا درو از آی وخ و دونیمه کردن ای 30 ده و پنج به ترتیب برابر با 89/0 و 87/0 بود که این مقادیر ر د. ، ضرایب همبستگی پرسشنامه نگرش به تحقیق با پرسشنامه خودکارآمدی در تحقیق به ترتیب برابر با 37/0، 34/0، 32/0، 35/0 و 38/0- به دست آمد که همگی معنی دار بودند. نتایج آزمون تی ن داد میانگین نگرش به تحقیق دان دو وت معنی دار وجود ندارد.نتیجه گیریروا و شنامه نگرش به تحقیق از این ابزار ان در موسسات و و طهای دانشگاهی اده د.
کلیدواژگان: شنامه نگرش به تحقیق، هنجاریابی، روایی، پایایی -
صفحه 41هدفاین پژوهش به منظور بررسی رابطه بین ابعاد شخصیت و دو نوع رفتار شهروندی سازمانی (معطوف به فرد و معطوف به سازمان) در مدیران و کارکنان شرکت صنایع هفت الماس و استیل البرز در شهر تهران انجام شد.روشپژوهش حاضر از نوع همبستگی و نمونه پژوهش متشکل از 200 نفر از مدیران و کارکنان شرکت مذکور بود که به شیوه تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شخصیت پنج عاملی مک کری و کاستا و مقیاس رفتار شهروندی ویلیامز و اندرسون بود.یافته هانتایج پژوهش نشان داد که از میان ابعاد شخصیتی، سازگاری، برون گرایی و پذیرا بودن نسبت به تجارب با رفتار شهروندی سازمانی معطوف به فرد و بعد سازگاری با رفتار شهروندی سازمانی معطوف به سازمان رابطه مثبت معنی دار دارد. بین بعد روان رنجور خویی و رفتار شهروندی سازمانی معطوف به سازمان نیز رابطه منفی معنی دار به دست آمد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که دو بعد سازگاری و روان رنجورخویی رفتار شهروندی سازمانی معطوف به سازمان را پیش بینی می کنند.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش نشان داد که ابعاد شخصیت با رفتارهای شهروندی سازمانی رابطه دارد و از ابعاد شخصیتی می توان برای پیش بینی این رفتارها در سازمانها سود جست.
کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، رفتارهای شهروندی سازمانی -
صفحه 55مقدمهاین پژوهش با هدف پیش بینی آسیب پذیری زنان سرپرست خانواده در برابر استرس بر اساس میزان حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله با استرس و منبع کنترل انجام شد. در این راستا از روش توصیفی – همبستگی استفاده شد.روشبه منظور بررسی سوالات پژوهشی، 250 زن سرپرست خانواده به صورت تصادفی ساده از میان زنان سرپرست خانواده شهر شیراز انتخاب شدند.برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های نشانگان استرس خدایاری فرد، راهبردهای مقابله ای فلکمن و لازاروس، مکان کنترل راتر و حمایت اجتماعی دوک استفاده شد.داده های بدست آمده با استفاده از روش رگرسیون چندگانه در نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته هانتایج بدست آمده نشان دادند که متغیرهای سبک های مقابله ای (گریز-اجتناب، دوری گزینی، رویارویی و جستجوی حمایت اجتماعی) و متغیر حمایت اجتماعی قادرند در تعامل با یکدیگر و بطور جداگانه تغییرات متغیر ملاک (آسیب پذیری در برابر استرس) را بطور معنی-دار پیش بینی کنند.نتیجه گیریبرای پیشگیری از وقوع آسیب روانی زنان سرپرست خانواده، لازم است بر منابع شبکه های حمایتی و اجتماعی توجه شود.
کلیدواژگان: آسیب پذیری از استرس، حمایت اجتماعی، منبع کنترل، راهبردهای مقابله ای، زنان سرپرست خانواده -
صفحه 69مقدمهاین پژوهش به منظور اثربخشی آموزش گروهی مصون سازی در مقابل استرس (SIT) بر خودکارآمدی اجتماعی و اضطراب اجتماعی افراد معتاد انجام پذیرفته است.روشپژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. برای نمونه گیری از میان 54 نفر از افراد معتادی که در کلاسهای Na اداره بهزیستی شرکت می کردند با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی اجتماعی و اضطراب اجتماعی 30 نفر که خودکارآمدی اجتماعی پایین و اضطراب اجتماعی بالا داشتند، به طور تصادفی انتخاب و به طور داوطلبانه در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی 10 جلسه، هفته ای یک جلسه، فنون SIT را آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از آموزش، مجددا خودکارآمدی اجتماعی و اضطراب اجتماعی هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت.یافته هابه منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس یک طرفه (آنکوا) استفاده شد. نتایج آنکوا نشان داد، F به دست آمده هم در خودکارآمدی اجتماعی (05/0≥p، 27، df=93/83F=) و هم در اضطراب اجتماعی (05/0≥p، 27، df= 97/119F=) معنی دار می باشد. به عبارت دیگر، SIT موجب افزایش خودکارآمدی اجتماعی و کاهش اضطراب اجتماعی افراد معتاد شده است.نتیجه گیریاین مطالعه، اهمیت روش SIT را در افزایش خودکارآمدی اجتماعی و کاهش اضطراب اجتماعی افراد معتاد نشان می دهد. یافته های این پژوهش با یافته های سایر پژوهشها همگرایی دارد. همه تحقیقات مبین این واقعیت هستند که با آموزش SIT می توان موجبات خودکارآمدی اجتماعی بالا و اضطراب اجتماعی پایین افراد معتاد را فراهم ساخت.
کلیدواژگان: خودکارآمدی اجتماعی، اضطراب اجتماعی، آموزش مصون سازی در مقابل استرس -
صفحه 80مقدمهپژوهش با هدف بررسی اثربخشی بازسازی شناختی بر میزان خودکارآمدی اجتماعی، عاطفی، تحصیلی و خواندن کودکان دارای ناتوانی یادگیری انجام شد.
روشپژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه چهارم و پنجم ابتدایی مراجعه کننده به مرکز ناتوانی های یادگیری شهر اصفهان بود که از میان آنها 30 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و پس از تایید تیم تشخیصی، 15 نفر به طور تصادفی در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه سنجش خودکارآمدی کودکان بندورا، موریس و مرسر (2004) بود. شرکت کنندگان در این پژوهش قبل و بعد از اعمال مداخله و اندازه گیری مجدد خودکارآمدی در مرحله پس آزمون و پیگیری (یک ماه بعد از اتمام مداخله)، مورد بررسی قرار گرفتند. گروه های آزمایش و کنترل هر کدام متشکل از 11 دانش آموز پسر و 4 دانش آموز دختر بودند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه طی 10 هفته متوالی تحت مداخله شناختی در خصوص افزایش خودکارآمدی (افزایش خودآگاهی، بررسی خودپنداره، آموزش خودمشاهده گری، خودتنظیمی و خودگویی مثبت) قرار گرفتند، اما گروه کنترل در لیست انتظار برای مداخله پس از پایان دوره آزمایش قرار گرفت و طی دوره آزمایش، آموزشی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس، همبستگی و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایجیافته ها نشان داد که آموزش توانسته است میزان دانش کودکان از ناتوانی یادگیری و میزان خودکارآمدی آنان را به طور معنی داری افزایش دهد. نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از آن بود که بازسازی شناختی قادر است به طور معنی داری به دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری در راستای افزایش خودکارآمدی عمومی (001/0≤р)، خودکارآمدی تحصیلی (001/0≤р) و خودکارآمدی اجتماعی در مرحله پس آزمون و پیگیری (001/0≤ р) کمک کند، اما مداخله بر خودکارآمدی هیجانی و خودکارآمدی خواندن گروه آزمایش تاثیر معنی داری نشان نداد.نتیجه گیریبا توجه به اینکه دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری علاوه بر مشکل تحصیلی از نظر اجتماعی آمار بالاتری از افسردگی، تنهایی و عزت نفس پایین را تجربه می کنند، با انجام مداخله فوق می توان به ارتقاء سطح بهداشت روانی آنان کمک نمود.
کلیدواژگان: بازسازی شناختی ناتوانی یادگیری، خودکارآمدی -
صفحه 99مقدمهپژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارتهای ارتباطی بر سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر زنجان انجام شد.روشروش پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار های مورد استفاده شامل آزمون شخصیت سنج کالیفرنیا، معدل پایان ترم دانش آموزان و برنامه آموزشی مهارتهای ارتباطی یونیسف (2004) بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر زنجان در سال تحصیلی 90-1389 بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، 60 نفر از آنها انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند.نتایجنتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین سازگاری اجتماعی (6/25 و 001/0>p) و پیشرفت تحصیلی (7/19 و 001/0>p) گروه کنترل و آزمایش وجود دارد.نتیجه گیریمی توان نتیجه گرفت که آموزش مهارتهای ارتباطی موجب بهبود سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می شود.
کلیدواژگان: مهارتهای ارتباطی، سازگاری اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، طرح آزمایشی
-
Page 1IntroductionHuman science researchers specially industrial organizational experts have noticed the importance of organizational justice as a substantive and essential foundation for proficiency of organizational processes and job satisfaction of staff. It is claimed that justice is a first factor of healthiness of social institutes.Aimin this research the relationship between organizational justice and its components including distributive, procedural, and interactive justice, with job satisfaction among teachers working in general, special and gifted education systems was studied.Methodology300 male and female teachers in general, special and gifted guidance schools in karaj were selected according to convenience sampling and answered to researcher- made organizational justice and job satisfaction questionnaires (Minaee and Vismeh, 2000). In order to analyze data, t test, variance analysis, regression and Pearson correlation were used.ResultFindings of this research showed significant relationship between organizational justice and job satisfaction in teachers working in general, special and gifted schools (P<0/01). Results did not reveal significant differences in teacher's perceptions of organizational justice in general, special and gifted schools.Conclusionconsidering organizational justice among staff of organizations specially teachers play an important role in increasing job satisfaction.Keywords: Organizational Justice, Job satisfaction, Teachers, general, special, gifted schools
-
Page 12IntroductionReducing loneliness is one of the essential requirements in making interpersonal relations, and an important unconscious motivation in explaining social behavior. Today, many relationships are established in virtual space as a new communication possibilities and as a kind of interpersonal interactions. This study intends to investigate the relation between loneliness and virtual relationships among blogers who are university students and none- students users.MethodFor this purpose, 595 users (278 f & 317 m) were selected according to convernience and their loneliness level was measured by UCLA Loneliness Scale. At the end, two groups of students and no-students blog users were compared based on their loneliness scores.FindingsAll collected data were analyzed through regression technique. Final results showed that allocation of time and purposes of blog using for students, and allocation of time and length of loneliness for non-students group were significant variables in predicting loneliness level. The gender, however, was not a significant variable in the two groups.ConclusionFindings indicate significant relationship between time spending of blog users and loneliness level. This can suggest emotional and social vulnerability of blog users. It demands more experts’ attention and protective planning in order to decrease risk factors of bloggers’ lonlinessKeywords: blog, loneliness, virtual environment, students, non, students
-
Page 26This research was aimed to validate the Attitude toward Research Scale (ATR) among university students. In this study, 400 senior students were randomly selected from Kurdistan University. All participants completed the ATR and Criterion questionnaires, and then data was analyzed through factor analysis of tendentious, oblimin Rotation, and confirmatory factor analyses. Results of factor analysis revealed eighteen factors then the likelihood of fit was tested by confirmatory factor analysis. The results showed a high internal consistency using both Cornbach’s Alpha and split-half, 89% and 87%, respectively, for the whole ATR and all extracted factors. The validity of the questionnaire was examined by its correlation with the Research Self-Efficacy questionnaire, showing the correlations for the six criteria, 37%, 34%, 32%, 35%, and -38%, which are significant at P<0001. The results of t-test showed no significant difference between male and female participants. The results of the current study are consistent with previous findings, implying that ATR can be employed for research and academic purposes.Keywords: Attitude toward Research scale, validly, Reliability
-
Page 41This research has been carried out to investigate the relationship between two types of organizational citizenship behaviors (OCBI and OCBO) and personality dimensions among managers and staffs of Seven Diamonds and Steel Alborz Industrial Companies in Tehran.MethodThis study has been conducted based on survey. 200 managers and employees of mentioned companies were selected randomly to form the statistical samples. Results of Pearson Correlation and regression analysis indicate that agreeableness, extraversion and openness to experience were significantly and positively related to OCBI and also agreeableness was positively related to OCBO. Significant negative relation was found between Neuroticism and OCBO. Results of Regression analysis demonstrates that, agreeableness and neuroticism predict the OCBO.Conclusionthis study revealed that personality dimensions are related to organizational citizenship behaviors and personality dimensions can be used to predict these behaviors in organizations.Keywords: Organizational citizenship behaviors, personality dimensions
-
Page 55IntroductionThe aim of this study is Prediction of single mother vulnerability against stress based on rate of social support and coping styles, locus of control.MethodFor this reason, simple randomly 250 single mother selected among total single mother of shiraz city selected, for data gathering used khodayari farad’s stress symptoms questioners, Lazarus /Folkman coping style questioners, Rater’s locus of control and Duck’s social support questioners multivariate analysis of variance and multiple regression with SPSS were analyzed.ResultResults show that is significantly coping styles varieties (approach / avoidances, expose, social support seeking and social support varieties separately and interactional, can predict changes of dependence varieties (vulnerability against stressConclusionsPrevent psychological harm to women-headed households, need to be given the resources and social support networks.Keywords: Vulnerability against stress, social support, locus of control, coping styles, single mother
-
Page 69IntroductionThe aim of this research was to study the effectiveness of group stress inoculation training (SIT) on social self- efficacy and social anxiety of addicted people (Na). The research is semi experimental with pretest-posttest design.MethodAmong the 54 addicted people who had referred to the Na classes of Behzizty institute, 30 persons with low social self - efficacy and high social anxiety were selected and were randomly assigned to experimental and control groups (15 persons in each group). Experimental group received 10 sessions of SIT techniques (a session weekly) and control group did not receive any training. After the training, social self- efficacy and social anxiety of the experimental group were measured again.ResultAnalysis of one way covariance method (ANCOVA) showed significant differences in both social self- efficacy (F=83.93, df=27, P<0.05) and social anxiety (F=119.97, df=27, P<0.05) between experimental and control groups. On the other word, SIT training increased social self- efficacy and decreased social anxiety in addicted people (Na).ConclusionResults of present study indicate the importance of SIT on increasing social self- efficacy and decreasing social anxiety. Results of this research convergence with other research and encourage providing SIT can help addicted people to quit their addiction.Keywords: social self, efficacy, social anxiety, stresses inoculation training
-
Page 80ObjectivesThe purpose of this study was to determine the effectiveness of Cognitive Reconstruction on social, academic, reading and emotional self-efficacy in students with Learning Disabilities.MethodThe study was conducted based on experimental pre-post tests. Participants were 30 boys and girls with LD, who were selected from the Isfahan LD center and were diagnosed as LD Students by a diagnostics committee. The Participants were randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups. Parcitipants from experimental and control groups answered Self-efficacy Questionnaire's (Bandura, Muris & Mercer 2004) before and after intervention. There were 11 boys and 4 girls in each group. The experimental group received 10 weekly sessions of cognitive intervention to increase self-efficacy, while the control group did not received any intervention.ResultsThe results of analysis of covariance showed that students’ self efficacy and knowledge of their learning disabilities were increased significantly after receiving intervention compared with the control group (F =8/62, df = 1, P<0.001). Also, the experimental group as compared with the control group showed significant increase in social (F =18/007, df = 1, P<0.001)and academic (F =31/13, df = 1, P<0.001) self-efficacy compared with the control group. However, results of analysis of covariance showed no effect on reading and emotional self-efficacy.ConclusionThe cognitive reconstruction intervention can decrease depression, loneliness and low self stemm of students with LD and consequently can increase their mental health.Keywords: learning disabilities, self, efficacy, cognitive intervention
-
Page 99IntroductionThe aim of present research was to study the effect of communication skills training on social adjustment and academic achievement of male students of high-schools in Zanjan city in academi year of 2011-12.MethodThe method of the research was an experimental one based on the pre-post tests with a control group. The tools used in this research were the California Test of Personality (CTP), The students’ average marks in the semester and the UNISEF program for communication skills training. 60 students were selected based on multi stage cluster sampling and were randomly assigned in experimental and control groups.ResultsResults showed a significant difference between experimental and control groups in social adjustment (F=25.6, df= 59, p<0/001).). Results also showed that there was significant difference between experimental and control groups in academic achievement of students (F=19.7, df= 59, p<0/001).ConclusionCommunication skills training can be helpful in improving students’ social adjustment and academic achievement.Keywords: communication skills, social adjustment, academic achievement, experimental design